petek, 24. avgust 2012

Millenium trilogija

Doživela sem najbolj bizaren trenutek.
Odprem vrata sobe. Za vsak slučaj prižgem luč, da ne bom na kaj stopila, ko je ravno v fazi generalenga razporejanja stvari. V tistem se najprej ustrašim psa, ki leži pod nogami. In v šoku obstanem, ko zagledam lazarja, ki leze po njegovem hrbtu. Kakšen prizor - pes s polžom na hrbtu na tleh v sobi. Panično sem pograbila papirnato brisačko. Odstranila polža. In v tistem, ko sem s psa hotela obrisati sluz se je pojavil za menoj, da sem kriknila od strahu.
Skratka. Iz preventive danes že cel čas prižigam luči, ko vstopam v sobo. Saj sva s psom sama.

Ta dan danes je potekal čisto v redu. Dokler se ni znočilo. Potem je noč prinesla še bolj čudno dogajanje kot tisto zaletavanje ob stvari včeraj.
Nisem čisto pri sebi.


Torej od tega nadaljujem k filmom.
Ko na morju ostaneš v apartmaju, ker je prevroče za živeti zunaj in pospraviš vse, pomiješ vse. Do družabnih iger ti ni, ampak imaš na mizi računalnik s filmi. Ugotovimo pa nesrečno, da nas do tega loči geslo. Dejstvo, kako smo napenjali možgane, je prav presenetljivo. Ni nam uspelo.
Nam je pa uspelo kasneje pogledati film. Pravzaprav kar dva.
Najprej smo v skladu s tematiko celotnega tedna gledali Zapiti dnevnik. The Rum Diary. Johnny Deep in tako naprej. Od celega filma v glavi ostane samo tisti komičen moment, ko se peljeta v premajhnem avtomobilu. Resnično ne vem o čem se je sicer šel film, razen, da so reševali časopis. Mislim, ne vem kaj je bilo rumastega.
Ampak na tisti mali kavč nas je prikoval The Girl with the Dragon Tattoo. Če smo vedno bolj napeto zrli v tisti zaslon prenosnika, da so nas ostali že malo čudno gledali. Ampak film je res zanimiv. Ne, popravljam, zgodba je res zanimiva.
Bolj mi je všeč pristna švedska različica. Ki sem si jo potem doma ogledala.

Män som hatar kvinnor. Zanimivi prevodi so nastali iz tega. Ker toliko pa je pripomoglo moje znanje švedščine, da sem lahko razbrala, da je naslov pravzaprav Moški, ki sovražijo ženske. Poleg tega pa se neke drobne malenkosti razlikujejo med filmoma. Sploh tisti zadnji del. V enem Anglija, v drugem Avstraljia. Kar me je presenetilo je to, da za vdiranje in vse uporabljajo Mac-e. Ker ponavadi se v takih hekrskih zadevah v filmih vedno prikazujejo PC-ji. Presenetljivo.
Flickan som lekte med elden. Zanimivi razpleti dogodkov. Dekle, ki se je igralo z ognjem, ja. Kakšne povezave so pravzaprav.
Luftslottet som sprängdes. Preveč politično je šel. Mislim, saj je dejansko čisto logično, da imajo ljudje na visokih položajih toliko neke zgodovino, ker verjetno so bolj izjeme tiste, ki nimajo nič na vesti pri politiki. In koliko klanja ter spletk. Prvi del mi je bil še najboljši. Čeprav saj sploh ne rečem, da so bili slabi. Ampak zgodba je šla le globoko v zgodovino in dregnila prav tja kamor najbolj zaboli.
Čeprav še vedno pa ne vem - kaj pravzaprav pomeni tisti zmajev tattoo. Če sploh ima kakšen pomen.

Jacob Groth - Would Anybody Die for Me


Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...