sreda, 28. april 2010

Metulja

Kako je nadležen občutek, ko je konec neke serije ali filma in se prikaže moder zaslon z znakom Microsofta kot ozadje. Ko te privede nazaj v realnost. Tega dejanja pa se vse do konca sploh ne zavedaš. Da si nekje drugje. Tam, poleg vseh likov.


Pribita na trdna tla.


Beli listki cvetov, ki so povsod, ko veter zapiha. Ples drobcenih belih pikic. Kot snežinkic pozimi.
Metulja, ki se v svojem letu kot plesni par prepletata med seboj.


Spomnila sem se na veliki rdeči napis na mojem zadnjem eseju. "To je odvisni stavek. Kje je glavni!?". A ni zabavno pisati nekaj, kar nimaš namena povedati do konca.


Lahko bi pisala modernitično prozo, ker me je citiranje obesdlo. In modernistična proza vsebuje elemente citiranja. Poleg asociacij. Notranjega monologa. In fragmetalnosti. Nalomljeenga časa in kraja dogajanja.
Ti časi so imeli svoje muhe. Nenadoma, s poskončno filmsko naglico, se je ena od tet oblekla v belo, se obkrožila s sorodniki, ko so se zgrinili okrog nje z enako hitrostjo filmov tistega časa, da bi se s hitrim in odsekanim korakom odpravili v cerkev, kjer se je teta znašla ob moškem z brki in naoljenimi, gladkimi lasmi. In skoraj takoj za tem - v Charlottinem spominu nista imela časa niti zapustiti cerkve - se je nevesta odela v črno in ni več dvignila pogleda, zamegljenega od solz. Sprememba je bila tako hitra, da bi bilo skoraj nemogoče verjeti, da je že iz cerkve prišla sama, oblečena v žalno črnino, skrivajoč pred soncem svoje pordele oči. Oba dneva sta se zlila v enega - barvitost sijočega neba, zvonenje in poletni veter, za katerega se je zdelo, da še pospešuje prihajanje in odhajanje gostov. In topla sapa je čez obraz mlade žene razpela, enkrat belo tančico neveste, drugič črno tančico vdove.
Andrei Makine: Francoski testament; str. 58-9)

Saj pišem modernistično prozo. Ozirajoč se na vse podatke. S pomočjo modernega komunikacijskega sredstva.
Prebrala sem Prišleke. Berem Francoski testament. Prevečkrat.


Kim Wilde - Kids In America

Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...