nedelja, 29. april 2012

Zajec zgodaj zjutraj

Današnji dan. Torej.
Skratka vstala sem deset čez šest in šla s psom na sprehod. Svet, prav neokrnjen in zbujen, jaz pa še tako prekleto zaspana. Srečala zajca, ki je tekel pred menoj skozi gozd. Pes je iz čudnega razloga rajši začel skakati na bližnje drevo, ko sem mu razlagala, da je zajec pred nama. Popoldne sem šla na še en sprehod. In kot da to ni dovolj sem se nekaj ur kasneje odpravila še na enega.
Torej izkupiček - 3 sprehodi.
Pomila sem kuhinjo. Naredila zajtrk. Pospravila. Naredila kosilo. Pomila vse. Naredila večerjo. Pomila ponovno.
Zlikala sem cunje, ki sem jih vzela iz sušilca. Pospravila sem po dnevni. Pometla sem hišo. Pospravila sem sobo. Vse zložila v omaro. Svoje.
Pogledala sem tri filme. Nekaj delov serije. Narisala sem nekaj skic za šolske projekte. Zalila rože na vrtu in jagode.
Dogajalo na polno in še vedno se mi zdi, da sem cel dan gledala v luft in od mene ni nič koristnega.
Če me pustijo samo doma.

Še bolj zgodaj zjutraj, pred bujenjem sem naletela na en prikupen prizor. Utaborila sem se kar na kavču in nekako se je pes prikradel gor in spal pri mojih nogah. Ko sem to videla sem se samo nasmehnila in zadremala, dokler me ni potem zbudil.


Revolutionary Road. Ta film imam na seznamih odkar je prišel ven pa nekako nikoli nisem bila preveč razpoložena zanj. Ker za drame si pač moraš vzeti čas in ni vsak dan za dramo. Kate in Leo skupaj - precej zanimivo.
Od vseh treh danes mi je ta še najbolj pri srcu. Čas se mi zdi zanimiv in zgodba o sanjah, hrepenenju in moči za uresničitev. Brezupna praznina življena in vse, da ji ubežimo. Ampak, ko se ne zavedamo, da smo ujeti v to rutino.
In zaključek same zgodbe.

Beastly. Lepotica in zver v sodobnem svetu. Točno ta zgodba in nič drugega. Mogoče me je malo dolgočasilo vse skupaj. Gledljivo. Prebaviš in pozabiš.

Little Children. Mogoče je ta film najbolj meglen, čeprav v resnici morda ni. Element pripovedovanja celotne zgodbe je vključen,ki neobičajno pritegne pozornost. In tisto o Madam Bovary, kako obenem del zgodbe potegne vzporednice s samo klasiko. Prizor oziroma prizori na koncu, zaključki samih zgodb - ti razpleti. Ni me pustil hladne, ampak se giblje bolj v tej smeri ta film.


Kar je bilo povedano o Madam Bovary:
Ko sem jo prebrala v šoli, se mi je zdela ga. Bovary trapa. Poroči se z napačnim moškim, ves čas ga nekaj lomi. Toda ko sem jo prebrala zdaj, mi je prirasla k srcu. Stisnjena je v kot, ampak ima izbiro. Lahko se preda bednemu življenju ali pa se mu upre. —Ona se odloči upreti. S prvim moškim skoči v posteljo. —Na koncu ji ne uspe, toda njen upor je vseeno izreden in junaški. Moji profesorji bi me linčali, če bi me zdajle slišali, ampak... na nek poseben način je gospa Bovary feministka. —Ta je pa bosa. Če varaš moža, si že kar feministka? —Ne, ne. Ne govorim o varanju, ampak o hrepenenju. Želi nekaj drugega, noče se vdati nesrečnemu življenju.
(iz filma Mali otroci)
 
When I read it in grad school, Madam Bovary just seemed like a fool. She marries the wrong man; makes one foolish mistake after another; but when I read it this time, I just fell in love with her. She's trapped! She has a choice: she can either accept a life of misery or she can struggle against it. And she chooses to struggle. —Some struggle. Hop into bed with every guy who says hello. —She fails in the end, but there's something beautiful and even heroic in her rebellion. My professors would kill me for even thinking this, but in her own strange way, Emma Bovary is a feminist. —Oh, that's nice. So now cheating on your husband makes you a feminist? —No, no, it's not the cheating. It's the hunger. The hunger for an alternative, and the refusal to accept a life of unhappiness.
(movie: Little Children)

Nickelback - Lullaby


1 komentar:

polona pravi ...

Tud meni se je zdela hecna in smilila se mi je, ampak res ni bila trapa, le kaj je narobe s tem če želiš živeti življenje?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...