sobota, 12. julij 2008

Denar v mladosti

mood: razmišlajoče

Dejansko imam občutek, da tako kot delamo z denarjem v naši mladosti, ko smo otroci ali najstniki, takšen bomo imeli tudi odnos do njega, ko bomo odrasli.

Vzemimo, da imamo tri splošne skupine ljudi:
  • imajo vse, razen denarja
  • nimajo ničesar in tudi denarja ne
  • imajo denar in tisto kar si želijo

Recimo tisti, ki si denar vedno sposojajo, od prijateljev, staršev in podobno. Saj ne rečem, da ga vrnejo. Ampak ali je to začetek tega, ko bodo vsak mesec viseli po bankah in prosili za posojila in kredite za avto, za hišo, za počitnice, za odplačevanje drugega kredita. Skratka imeli bodo vse, razen denarja, ker bodo "zapufani" do vrha glave. Pa tudi iz enega "pufa" bo nastal drug in bodo v začaranem krogu.

Potem imamo tiste, ki samo jamrajo. Vedno govorijo, kaj vse bi imeli, ampak dejansko glede tega nič ne ukrenejo. Dejansko so brez "ficka". Bodo te v prihodnosti vedno čakali 15-tega v mesecu, ko bodo plače? Seveda bodo vse porabili za položnice, odplačevanje kreditov, osnovne stvari in tako bodo spet brez ficka in jamrali vsakem, kaj vse bi si želeli in samo z žalostnim obrazom hodili mimo trgovin in izložb.

Nato pa vzemimo še tretjo skupino. Kaj pa tisti, ki nismo nikoli tarnali glede denarja? Nismo si ga sposojali, ker smo ga imeli vedno ravno dovolj. Smo "šparali" ampak obenem imeli tudi tiste stvari, ki smo jih želeli in si jih lahko privoščili.
Ali to pomeni, da bomo tudi v prihodnosti znali pametno ravnati z denarjem. Ga vlagali v sklade ali delnice tako, da se bo kopičil. Se držali reka, da denar dela za nas ne mi za njega. Bomo plačali vse položnice, kredite (če jih bomo imeli) kupili osnovne stvari, tisto kar si želimo, obenem pa nam bo ostalo še nekaj, katerega lahko damo na stran. Bomo samo poslušali in opazovali prijatelje v finančni stiski obenem pa bili srečni z dovolj denarja in vsem, kar si želimo?


Ali nam te vzorci mladosti napovedujejo finančno prihodnost kot odraslim? Ali že v mladosti ustvarimo vzorce in začarane kroge v katerih se vrtimo tudi kot odrasli?

Abba - Money, Money, Money

2 komentarja:

Neja pravi ...

res so mi ušeč tvoji blogi<3
pa kaže kt da bi neja(sestra moia) pisala ker je ona prjaulena=)
ana*

Kaja Zalokar pravi ...

o ana :D kako je lepo prebrt kšn tvoj komentar :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...